Mišrios odos priežiūra

Odos būseną nulemia tam tikras gyvenimo pobūdis, amžius, oro sąlygos ir daugelis kitų veiksnių. Tam, kad galėtumėte tinkamai pasirūpinti savo oda, visų pirma derėtų sužinoti, koks jūsų odos tipas. Mišri oda – tai tokia oda, kuri yra pasiskirsčiusi į zonas: riebią ir sausą. Dažniausiai riebią zoną įpratome vadinti T zona (nuo kaktos iki pat smakro), o sausa zona yra ties skruostais. Apie 80 proc. visų žmonių turi mišrią veido odą.

Kaip atpažinti mišrią odą?

  • Išryškėjusios poros.
  • Nuolatos išsiskiriantis „riebalas“.
  • Blizgumas
  • Dažnai, o kartais ir nuolatos besiformuojantys spuogeliai ar inkštirai.
  • Oda retai jaučiasi įtempta ar sausa.
  • Nuolat jaučiate, kad reikia sausinti odą.

Jei atpažinote šiuos požymius savo odoje, tikėtina, jog turite mišrios odos tipą.

Žmonėms turintiems mišria odą dažnai reikia susitvarkyti bent su keliais odos rūpesčiais. Užsikimšusios poros ir nuolatos besiformuojantys spuogai tai varginanti ir daug laiko atimanti problema, dažniausiai pasitaikanti pas paauglius, bet taip pat labai dažnai ir pas suaugusius. Mišri oda išsiskiria gana didelį kiekį sebumo, o storas sebumo sluoksnis sukuria odos disbalansą. Mityba, aplinkos poveikis, ultravioletiniai spinduliai, nekokybiškos veido priemonės, kurios turi mineralinių aliejų - kemša poras, sudarydamos puikią terpę bakterijoms daugintis. Netinkančių veido tipui priemonių naudojimas taip pat apsunkiną odos būseną.

Odos nešvarumai ar gerai pasislėpę inkštirai?

Dažniausiai paplitę inkštirai - tai inkštirai su juodu taškeliu, dažnas galvoja, kad tai nešvarumai. Deja, tai yra pigmento melanino nuosėdos, kurias įpratome vadinti inkštirais. Antrojoje vietoje atsiduria inkštirai su baltai gelsvomis viršūnėlėmis. Iš esmės, inkštirai nepasižymi „kuklumu“, jei pavyksta jie būtinai virsta tikraisiais spuogais. Taip nutinka todėl, nes raginis inkštiro kamštelis sandariai užkemša porą ir neleidžia ištekėti riebalų sekretui. Sekretas kaupiasi ties kamšteliu, o pora vis labiau plečiasi, tada prasideda uždegimas: oda parausta, o kartais net pasipuošia ir pūlinga viršūnėlę. Jei pora neatkemšama, tada poros turinys pratrūksta ne į išorę, bet į vidų. Tai reiškia, kad riebalų liaukų sekretas, bakterijos, raginio sluoksnio ląstelės pasklinda žemiau epidermio sluoksnio, po tokių porų pratrūkimo dažniausiai sulauksime randų. 

Kaip išlaikyti odos atsparumą?

Kad jūsų oda būtų sveika ir natūraliai graži, labai svarbu rinktis odos tipą ir poreikius atitinkančias odos priežiūros priemones. Mišrios odos priežiūra yra be galo svarbi, kad poros neužsikimštų ir jokiais būdais nesusidarytų palanki bakterijoms terpė. Tad, be galo svarbu yra išlaikyti odos atsparumą įvairiems poveikiams.

Netinkama mityba ir kasdienis stresas daro pastebimą įtaką mūsų odos būklei. Reikėtų atsisakyti: miltinių patiekalų, cukraus, kvietinių miltų, gaminių su margarinu, pieno produktų (įvairiausių saldžių varškės sūrelių, kokteilių, kavos su pienu). Tai produktai, kurie padeda augti spuogams odos terpėje. Antras žingsnis būtų švara ir apsauga, nes tai yra svarbu norint išlaikyti lygią ir gražią odą. Stenkitės neliesti savo odos ar spuogų, nes tai gali apsunkinti jūsų odos būklę ir sukelti randų atsiradimą.

Kokias veido priemones naudoti turint mišrią odą?

  1. Valomosios veido putos
    Pirmiausia reikėtų panaudoti prausimosi priemonę, kuri pašalina riebalų perteklių. Tai būtų valomosios veido putos arba priemonę, kuri ne tik pašalina riebalų perteklių, bet ir sureguliuoja riebalų sekreto išsiskyrimą. Priemonėje esantis kanadietiškos ožkarožės ekstraktas slopina uždegimą ir pagal atliktus tyrimus, yra vienas iš pagrindinių ingredientų kovoje su akne.
  2. Pieštukas pažeistai odai
    Jei dažnai aplanko spuogai arba tik prasidedant spuogui turėkite pieštuką, kaip ginklą prieš spuogus. Tiesiog patepkite spuogą pieštuko turiniu. Į priemonės sudėtį įeina 2 proc. kanadietiškos ožkarožės ekstraktas, kuris suminkštiną odos sluoksnį ir veikia antibakteriškai, azelaino rūgštis tiesiogiai veikia spuogą ir užkerta kelią uždegimui, o taip pat lygina spalvą. Salicilio rūgštis turi savybę prasiskverbti ir gilesniuose sluoksniuose užkirsti kelią uždegiminiam procesui.
  3. Tonikas
    Tonikas su AHA rūgštimis atstatys odos pH, paruoš odą kitoms priemonėms, o taip pat toniko sudėtyje esanti pieno rūgštis skatina odos regeneraciją ir ją drėkina, gliukolio rūgštis pašalina negyvas ląsteles ir tuo pačiu padeda odai regeneruoti, alantoinas ir ramunėlių ekstraktas ramina odą.
  4. Valomosios veido kaukės
    Būtina naudoti kaukę bent kartą savaitėje. Valomojoje veido kaukėje su žaliuoju moliu esantys ingredientai ramina, padeda sureguliuoti riebalų perteklių ir padeda atverti poras. Užtepkite storą sluoksnį, palaukite kol apdžius, po to lengvai pamasažuokite, nes taip lengviau atsivers poros ir išsivalys. Po to kaukę nuplaukite. Kaukėje esantys agurkų ir ramunėlių ekstraktas bei alantoinas ramins odą. Citrinos ekstraktas padės šalinti negyvas odos ląsteles. Perlito 100 proc. vulkaninės kilmės atitinkamos formos ir dydžio natūralios švelnios granulės padės atlikti švelnų šveitimą, plačialapio gysločio ekstraktas veikia antibakteriškai.
  5. Gydomasis kremas
    Jei oda tikrai linkusi į spuogus būtinai rinkitės gydantį kremą. Tai priklauso nuo to kokios tekstūros mėgstate priemones. Abi priemonės turi pilną kompleksą ingredientų ir tiesiog padeda išpildyti pilną gydymą naudojant prieš tai paminėtas priemones. Giliai valantis veido kremas arba valantis atspalvį suteikiantis kremas subalansuoja riebalų perteklių bei nesausina ir nedirgina.
  6. Serumas
    Jei oda mišri, bet nelinkusi į spuogus galima rinktis papildomai atitinkamą serumą drėgmei, prieš senatvę, nes kremų pasiūla pagal amžių ir problemą yra tikrai nemaža.
Būkite atkaklūs, kantrūs ir nuoseklūs. Kiekvieną dieną naudokite tinkamą odos priežiūros priemonę. Jei pastebėjote spuogų pagausėjimą, nesibaiminkite: taip jūsų oda išsivalo ir tai yra trumpalaikis pablogėjimas. Visas Jums tinkamas veido priemones galite rasti mūsų internetinėje parduotuvėje. Rūpinkitės savo oda kiekvieną dieną!